Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Linköping

Regeringen kritiseras för Jas-affär

Regeringen får nu kritik för att inte ha varit tillräckligt aktiv i sina ansträngningar att sälja stridsflygplanet Jas Gripen-plan till Brasilien. Investor, som är den röststarkaste ägaren i försvarsindustrikoncernen Saab, anser att regeringen inte varit tillräckligt aktiv i sina ansträngningar.

– Man kan väl notera att många länder i vår omvärld, där deltar regeringarna på ett mycket högre plan och mycket mer aggressivt vid den här typen av försäljningar, säger Börje Ekholm, vd för Investor, till TT.

Även oppositionen är kritisk till regeringens sätt att marknadsföra Sverige.

– Jag är förvånad över att regeringen inte inser vikten av att stödja och främja svensk exportindustri, inte minst i det konjunkturläge vi nu befinner oss i, och jag drar tydliga paralleller mellan regeringens passiva agerande både vad gäller fordonsindustrin och försvarsindustrin, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens näringsutskott, till TT.

Brasilien ska köpa 36 nya stridsflygplan. Saab konkurrerar med Frankrike och USA om ordern, som är värd tiotals miljarder kronor.

Franska Dassaults Rafale-plan har utnämnts till favorit i den brasilianska upphandlingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".