1 av 3
2 av 3
Elin Asplund
3 av 3
Lars Nylund skatteinformatör Norrköping
östergötland

Sen information om ny kassalag

Vid årsskiftet träder den nya kassaregisterlagen i kraft, vilket innebär stora förändringar för många handlare. Hos en del företagare råder nu förvirring om vad lagen betyder. Samtidigt genomför Skatteverket en informationskampanj.

– Det har i princip inte funnits någon information, vi har fått leta reda på det själva säger Elin Asplund som driver guldsmedsateljé i Norrköping.

Lars Nylund som är skatteinformatör i Norrköping berättar att det har varit svårt att informera eftersom systemet har tagit tid att utveckla och framförallt det tekniska.

– Jag kan hålla med om att informationen har kommit sent. Det är efter sommaren som den mesta informationen har lämnats ut. Innan hade vi inte så mycket att informera om, säger Lars Nylund.

Det har varit problem att få fram de certifierade kassaregistren, som inte funnits på marknaden fören efter sommaren eftersom få leverantörer har varit intresserade. Det nya kassaregistret innebär att företagarna behöver en dator som fungerar som kassapparat och en speciell dosa där all informationen lagras.

– Syftet är att vi ska se till att de seriösa företagarna slipper den illojala konkurrensen för dem som inte vill vara med, säger Lars Nylund.

Företagaren Elin Asplund tycker att systemet är orättvist.

– Jag tycker att det är kollektiv bestraffning att vi som är ärliga får betala för dem som gör fel, säger Elin Asplund.

Lagändringen kan bli en dyr historia det vittnar Maj - Gret Svensson om som driver en klädbutik i Norrköping.

– Ändå har jag valt en väldigt enkel variant för jag behöver inte så avancerad apparat. Men runt femtontusen kronor det kostar det. Men är det en lag så är det bara att bita i sura äpplet och köpa ett kassaregister säger Maj-Gret Svensson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".