Norrköping

SMHI-chef på dubbla stolar

Uppdaterad 16.48
SMHI´s generaldirektör Lena Häll Eriksson satt på dubbla stolar när myndigheten fick i uppdrag att undersöka var muddringsavfallet från Bråviken ska dumpas. Nu tillbakavisar hon all kritik om jäv.

– Det är ju väldigt viktigt att det blir klart att jag faktiskt inte har lagt mig i – jag har inte tagit några som helst beslut och självklart inte utövat några påtryckningar, säger hon.

Sjöfartsverket och Norrköpings kommun vill muddra och bredda inseglingsrännan i Bråviken. Men det är fortfarande oklart var de drygt 3 miljoner kubikmeter muddermassorna ska ta vägen.

SMHI skulle som remissinstans yttra sig om var det var lämpligt att dumpa dem, men det visade sig att generaldirektören Lena Häll Eriksson satt i styrelsen för Norrköpings hamn. Något som skulle kunna påverka yttrandet. Men det har det inte gjort menar hon.

Till saken hör att det redan tidigare fanns en intressekonflikt. När miljöverdomstolen begärde yttrandet från SMHI i frågan skrev SMHI att området för dumpningen inte var säker och att man borde göra nogrannare mätningar.

Men det visade sig att den tjänsteman som skrivit yttrandet själv bor nära den aktuella platsen. Tjänstemannen valde att sluta när ledningen hotade med att avskeda honom.

Lena Häll Eriksson säger att de kommer att ändra rutinerna så att något liknande inte ska inträffa i framtiden.

– Att det hamnade på hans bort, där det inte borde ha hamnat, det visar ju på att det finns ett fel i våra rutiner och det är nånting som vi tittar på.

SMHI återkallade det första yttrandet och skickade ett nytt men i det nya yttrandet var man inte kritisk till valet av dumpningsplats. Det skulle alltså kunna bero på att Lena Häll Eriksson själv satt som ledamot i styrelsen för hamnen. Ett uppdrag hon nu lämnat.

Hon säger att hon redan från början anmälde jäv och inte har deltagit i några beslut alls som kan ha påverkat yttrandet.

– Jag har agerat enligt skolboken och det är väldigt synd att vår handläggare inte har gjort det också.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".