Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Transportstyrelsen ratar länet

Foto: Tahir Yousef

Flygplatserna i Linköping och Norrköping är inte tillräckligt intressanta för statligt skydd. Det anser Transportstyrelsen som inte har räknat med dem i sin lista över flygplatser av riksintresse.

– Vi tycker att Linköping city airport har väldigt stor betydelse, både när det gäller näringsliv här i regionen, men också för verksamheten på Saab, säger Paul Lindvall (M), kommunalstyrelsens ordförande.

Ett riksintresse innebär att staten har inflytande över planeringen kring flygplatsen. Till exempel kan de stoppa bygglov som kan störa flygplatsens verksamhet.

Men transportstyrelsen vill minska antalet flygplatser som är av riksintresse och på den nya listan som de föreslår finns varken Linköpings eller Norrköpings flygplatser med.

Där kommer det alltså inte att införas något statligt skydd, utan det blir kommunerna själva som bestämmer över flygplatserna. Något som kan försvåra flygplatsernas framtid på längre sikt. Linköpings flygplats uppfyller alla kriterier som transportstyrelsen ställer på de riksintressanta flygplatserna, tycker Paul Lindvall.

– Därför tycker vi att det är olyckligt och felaktigt att man inte själva föreslår dem när man pekar ut vilka flygplatser som ska ha den statusen, säger han. Men transportstyrelsen är inte av samma uppfattning.

– Man måste dra gränsen någonstans. Vi har gjort bedömningen att det är femton flygplatser som är rimliga att peka ut, säger Lars Ehnbom som är sakkunnig på transportstyrelsen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".