Linköping

Anhölls för läcka till Saab

En före detta generalmajor i det sydkoreanska flygvapnet har anhållits i Sydkorea, misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter till försvarskoncernen Saab. Uppgifterna ska handla om hur Sydkorea skulle kunna bygga ett eget stridsflygplan.

Enligt AFP ska mannen, som numera driver ett konsultbolag, ha tagit hemligstämplade bilder från försvarsmaktens universitet och vidarebefordrat dem till Saab.

Tidningen Korea Times skriver att den nu anhållne mannen fick läsa de hemligstämplade handlingarna vid försvarsuniversitetet genom att säga att han behövde materialet för sin forskning.

Han ska då ha fotograferat dem i biblioteket och därefter översatt dem till engelska för att mellan augusti 2008 och maj 2009 ha levererat dokumenten till Saab.

Saab i Linköping har tidigare tillbakavisat misstankarna.

--Vi har inte fått några indikationer om att det finns någon som helst koppling till att vi skulle ha betalat för någon form av information, sade kommunikationsdirektör Cecilia Schön Jansson till TT i början av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".