1 av 2
2 av 2
Linköping

Gängledare begärd häktad

Ledaren för det kriminella gänget Original Gangsters, Danho Acar, har begärts häktad i sin frånvaro misstänkt för bland annat försök till grov utpressning i Östergötland.
- Han har utfört och förmått andra att delta i utpressningsförsöket, säger kammaråklagare Helene Gestrin.

Åklagaren Helene Gestrin har pekat ut gängledaren som huvudman i den härva där en företagare i Åtvidaberg ska ha pressats att betala 200 000 kronor.

I samma ärende dömdes nyligen en 55-årig man till sex månaders fängelse för utpressningsförsök. Samtidigt frikändes gängledarens bror, en 29-årig man, som ska ha agerat kurir i fallet. Nu har åklagaren valt att gå vidare och begära OG-ledare häktad.

Danho Acar misstänks för att ha utfört utpressningsförsöken per telefon från Turkiet och ha förmått andra att delta i gärningarna. Målet samordnas nu med flera rättsfall i landet. Gängledaren är bland annat misstänkt för att ligga bakom försöket att spränga två män till döds i Stockholmsområdet tidigare i år.

Häktningsförhandlingar kommer nu att hållas i Stockholm och Linköping. Förhandlingen i Linköping hålls på måndag. Om Dahno Acar blir häktad är nästa steg att utfärda en internationell arresteringsorder.

Gängledaren befinner sig i Turkiet och kan inte lämnas ut till Sverige. Men enligt Dagens Nyheter diskuteras möjligheterna att hålla en rättegång på turkisk mark.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".