1 av 2
FOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2
Charlotte Wendel Lendin, Transportarbetarförbundet Linköping.
ödeshög

Vägkrogsbiblioteken hotade

Vägkrogsbiblioteken, som är populära bland landets yrkesförare, hotas av nedläggning. Regeringens kulturutredning föreslår att bidraget till de tio biblioteken, varav ett finns i Ödeshög, ska försvinna.

– Det är pengar som vi är beroende av för att kunna driva det här. Det här kommer att hota hela kulturen vill jag påstå, det kommer att bli så att biblioteken dör ut, säger Charlotte Wendel Lendin, studiesekreterare på Transportarbetareförbundet i Linköping.

Det är Hotell- och restaurangfacket tillsammans med Transportarbetareförbundet som ligger bakom vägkrogsbiblioteken och syftet är att öka läsandet hos bland annat lastbilschaufförer, där ljudböckerna blivit populära.

– Många lyssnar på det när de kör på vägarna, det är en härlig avkoppling att lyssna på böcker, det är riktigt skönt, säger lastbilschauffören Klas Johansson, som stannat med sin långtradare i Norsholm.

Transportarbetareförbundet försöker att få regeringen att ändra sig genom att bilda opinion.
– Vi har gjort en namninsamling, vi har också tagit med oss alla listor från biblioteken för att visa hur mycket som lånats ut, och uppvaktat regeringen med detta, säger Charlotte Wendel Lendin.

Hur tror du att det kommer att gå för vägkrogsbiblioteken?
– Jag tror att de kommer att lyssna för så pass viktigt är det min förhoppning är det. För vi behöver kultur i arbetslivet också, säger Charlotte Wendel Lendin.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".