Åtvidaberg

Tuffa tider att vänta i allsvenskan

Åtvidabergs FF är just nu bara en matchvinst från direkt avancemang och Johan Esk som är sportkrönikör på Dagens Nyheter tror att klubben från den lilla bruksorten kommer att klara det:
– Jag tror absolut att Åtvidaberg kommer att gå upp, om det händer i helgen är svårt att svara på eftersom Vasalund har mycket att spela för också.

Situationen där ÅFF är på väg att nå allsvenskan samtidigt som storklubbar är på väg att degraderas tycker Johan Esk är en typisk bild för hur svensk fotboll ser ut just nu:

– Det är på nåt sätt symptomatiskt för hela svensk fotbolls situation just nu att storklubben Djurgården är på väg ur allsvenskan och gamla samarbetsklubben Åtvidaberg från landsorten är på väg upp, säger Johan Esk.

Väl uppe i allsvenskan måste ÅFF tänka på vad de har för spelare i laget, anser Johan Esk:
–  De behöver bättre spelare, förstås, men det är också väldigt viktigt att man väljer rätt spelare som vet hur det är att kriga i botten för det kommer de nog få göra, säger han.

Simon Bank, krönikör på Sportbladet, ger inte ÅFF stora chanser i allsvenskan:
– Det är bara att titta på hur det har gått de senaste säsongerna för småklubbar i allsvenskan, om man tittar till ekonomisk och underlagsmässigt i största allmänhet, säger Bank.

– Man har fått kämpa och ett av misstagen man har gjort att är att man satsat på att bara hänga kvar, satsar man inte högre å tror jag att risken är att man åker ur, menar Simon Bank.

Christina Turesson
christina.turersson@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".