Norrköping

Symfoniorkestern vinner 100 000

Norrköpings symfoniorkester har tilldelats årets Dag Wirén-pris på 100 000 kr. Orkestern får priset för att de levandegör den svenska musiktraditionen och gör viktiga insatser för det konstnärliga nyskapandet.

- Att 2009 års Dag Wirén-pris tilldelas Norrköpings symfoniorkester känns mycket hedrande. Det är ett bevis på att orkesterns höga konstnärliga nivå uppskattas och priset ger våra musiker extra energi och kraft att fortsätta prestera lysande resultat även i framtiden, säger symfonins direktör Peter Waldemarsson i en första kommentar.

Prisjuryn skriver följande i sin motivering:
"Norrköpings symfoniorkester är sedan länge en ensemble av stor nationell och internationell betydelse. Norrköpings symfoniorkester levandegör den svenska musiktraditionen och gör viktiga insatser för det konstnärliga nyskapandet. När Norrköpings symfoniorkester under Thomas Dausgaard i fonograminspelningar gör den första samlade tolkningen av Dag Wiréns symfonier blir resultatet lysande. Detta stärker ytterligare orkesterns konstnärliga position och ger Dag Wirén välförtjänt uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Inspelningarna är ett tungt bidrag till dokumentationen av 1900-talets svenska orkestermusik."

Dag Wirén-priset delas ut till personer eller institutioner som gjort mycket för att lyfta fram tonsättaren Dag Wiréns musik.

Dag Wirén (1905-1986) var komponist, pianist och recensent. Wiréns Serenad för stråkorkester är en av de mest framförda svenska orkesterverken internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".