Gudstjänst över gränserna

För fjärde året i rad anordnar Norrköpings kristna råd idag en gemensam gudstjänst i S:t Olai kyrka i Norrköping för 23 kristna kyrkor.

– Att man kan samsas över kyrkogränserna och inte bara delta, utan även göra nattvarden tillsammans, det är ganska unikt. Det är inte så splittrat i kyrkligheten som man kanske tror, säger pingstpastor Lars Bjervås som tycker att det är viktigt med ekumeniskt samarbete för att visa att det finns en kristen enighet.

Vinet och brödet - kristi kropp och blod eller bara en symbol? Just nattvarden är en av de ritualer som skiljer de olika kyrkorna åt och där har det länge varit svårt att mötas. Men idag samlas närmare tusen människor ur olika kristna samfund för att fira denna mässa i Norrköping tillsammans.

– Man har exkluderat varandra, ni får inte fira med oss för vi tycker såhär, men när man kan fira nattvarden gemensamt så är det ett tecken på att det faktiskt är samma gud vi tror på även om vi är olika och har olika traditioner, säger pingstpastor Lars Bjervås.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".