1 av 3
2 av 3
Per-Arne Johansson, ordförande Svensk handel Norrköping
3 av 3
Jenny Händel butikssäljare Norrköping
östergötland

Krav på hårdare kameralagstiftning

Svensk handel i Norrköping kräver nu att lagen ändras om kameraövervakning i butiker. Detta sedan länsstyrelsen kritiserat flera butiker i Linköping för att att ha filmat utan tillstånd. 

– Det är naturligtvis inte bra att man kan göra på det sättet och gå emot lagstiftningen. Samtidigt måste lagstiftaren betänka vad som håller på att ske i handeln. Det blir större och grövre brottslighet och brottslingen drar sig inte för att gå väldigt bryskt tillväga, säger Per- Arne Johansson.

Vidare menar han att lagstiftningen kan vara för hård om endast bilder får tas och lagras på kunder som passerar kassafunktionen.

– Stölden eller tillgreppet sker oftast ute i butikslokalen och där får man inte filma och framförallt inte lagra det kanske vi kommer att se en ändring av på sikt om butiksstöld ökar i omfattning, säger Per-Arne Johansson.

Jenny Händel arbetar som säljare i Norrköping och på hennes butiksplats används kameraövervakning, men hon anser att lagring av bilder från butikslokalen borde vara tillåtet.

– Ja jag tycker det, för det är jättesvårt att komma tillbukt med all stöld. Det är bara så, och den kommer inte att minska i alla fall, säger Jenny Händel.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".