En av demonstranterna i Norrköping idag.
Norrköping

Hemlösa i protest mot nedskärningar

I Norrköping demonstrerade hemlösa mot neddragningarna på Ria-center, en dagverksamhet där utsatta människor kan få mat, värme och vila. Föreningen som driver centret får inte lika mycket pengar från kommunen nästa år.

– Det är fel att alla inte ska få vara en del av samhället, vi är alla med i samhället. Om vi skuffar undan de fattiga i samhället, vilka blir då de då lägst fattiga. Det blir ju nästa led i gänget, säger Helen Karlsson, en av demonstranterna.

Bakgrunden till demonstrationen är att socialnämnden i Norrköping måste spara. Det nya avtalet mellan kommunen och Hela människan innebär att föreningen får drygt en miljon kronor mindre i bidrag nästa år.

Det gör att två anställda vid Ria-center sägs upp och att verksamheten Fyren i Ättetorp i Åby läggs ned. Färre anställda påverkar också öppettider på Ria-center som inte kommer att kunna ha öppet på helger exempelvis.

Margareta Öst, som är socialchef, säger att parterna är överens och att hon inte ser hur dagens demonstration ska ändra på det som bestämts.

Men för Stefan känns det viktigt att få visa vad de bostadslösa tycker.

– Det (Ria-center, reds. anm) måste finnas. Vi måste ju säga ifrån någonstans, säger han.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".