Åtvidaberg

Pengarna räcker i allsvenskan

Trots att spel i en högre division kan innebära högre kostnader kommer inte Åtvidabergs FF ha några problem att klara sig ekonomiskt när de går upp i allsvenskan.
– Pengarna kommer att räcka, säger ÅFF:s ordförande Jan Svensson.

För Åtvidaberg innebär avancemanget till allsvenskan att föreningen får ett grundbelopp på 10 miljoner från exempelvis reklam- och tv-avtal vilket är 6 miljoner kronor mer än de har idag.

Klubben räknar också med ökade publik- och sponsorintäkter. Redan innan det blev helt klart med allsvenskat spel nästa säsong, hade ÅFF frågot sponsorer om stöd, och fick då enligt Janne Svensson ett positvt bemötande.

– Med de extra resurser man kan få, kommer vi att ha en stabil ekonomi även i allsvenskan, säger Jan Svensson.

ÅFF kommer även få en högre placeringsbonus i år eftersom de placerade sig bättre i superettan än förväntat. Men spel i allsvenskan betyder också kostnader för en upprustning av Kopparvallen, en högre säkerhet och dyrare spelare, men enligt Tommy Theorin, generalsekreterare på föreningen Svensk Elitfotboll klarar de flesta klubbar ändå av ekonomin när de tar ett kliv uppåt.

– Behåller man bara vett och sans i sina satsningar så ska man inte behöva äventyra sin ekonomi på något sätt, säger Tommy Theorin.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".