1 av 3
Avspärrningar vid kiosken i Hageby i april i år.
2 av 3
3 av 3
Görgis Konac
norrköping

Livstids fängelse för kioskmordet

Uppdaterad: 16:49
En 30-årig man döms till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet på en kioskägare i Norrköping. Den medåtalade kvinnan frias för mordet men döms istället till fängelse för rån.
- Min bedömning är att hon är lika skyldig som han, att hon ska bli befriad det är något fel någonstans, säger Görgis Konac, bror till den mördade kioskägaren.

Bland de anhöriga var domen en besvikelse. Enligt dem borde även den åtalade kvinnan dömas för mordet.
- Det är en chockerande dom för vår del att hon ska frias för det här, förklarar Görgis Konac.

Tycker ni att ni fått något svar på varför det här skedde?
- Nej, inte alls. Egentligen, även det här straffet som den här killen får gör det inte mycket lättare för oss kring min brors bortgång, säger Görgis Konac.

Det var den 2 april i år som den 23-åriga kvinnan och den 30-årige mannen slog till mot en kiosk i Hageby i Norrköping. Men rånet spårade ur. När kioskägaren försökte göra motstånd blev han knivhuggen till döds och rånet avbröts. Dagarna före mordet ska paret begått en rad brutala rån mot olika butiker i Göteborg.

I rätten skyllde mannen och kvinnan på varandra. Båda medgav att de varit i kiosken på mordkvällen, men ingen av dem skulle ha utfört mordet.

Enligt obduktionen och den tekniska bevisningen var mördaren högerhänt, vilket pekar på att det var mannen som höll i kniven och som utdelade de dödande huggen. Han döms därför till livstid för mord.

- Trots att jag inte gått igenom domen i detalj ännu så kan jag väl redan säga att domen kommer att överklagas, säger mannens advokat, Bengt Lejefors.

Mannens döms även att betala en halv miljon i skadestånd och ska utvisas på livstid efter avtjänat straff. Enligt rätten finns inga bevis för att kvinnan deltagit aktivt i mordet, därför frias hon. Istället döms hon till tre och ett halvt års fängelse för inblandning i butiksrånen.

Även hon ska utvisas efter avtjänat straff och ska tillsammans med mannen betala 100 000 i skadestånd till rånoffren i Göteborg.

- Jag blev ändå lättad över att hon inte dömts för mordet. Som det ser ut nu så finns det inget skäl för oss att överklaga, säger kvinnans advokat, Gunnar Bengtsson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".