östergötland

Försäkringskassan utreder dataproblem

Försäkringskassan är medveten om det krånglande datasystemet som gör att tandläkarna inte kan rapportera in sina uppgifter. Efter att störningarna blev allt fler i september har myndigheten nu tillsatt en utredning som ska se över problemet.

Till myndigheten ska tandläkarna inrapportera sina behandlingar så att patienter får rätt bidrag.

– Det är jätteproblematiskt att det fortfarande finns driftstörningar i systemet, säger Lars Olsson, verksamhetsansvarig för tandvårdsfrågor på Försäkringskassan.

För att komma tillrätta med störningarna har Försäkringskassan tillsatt en utredning som ska ta reda på vad det är som gör att datasystemet inte fungerar som det ska. Enligt Lars Olsson finns det tillräckligt med kapacitet för att klara av alla rapportering från tandläkarna.

– Det finns inget kapacitetsproblem i Försäkringskassans it-system, det är andra problem, säger Olsson.

Om det varit problem under året, varför har det inte hänt något tidigare?
– Det är viktigt att notera att sedan det sattes i drift i juli 2008 har vi haft 44 driftstörningar. Det är 44 för många naturligtvis. När driftstörningarna ökade valde vi att tillsätta den här utredningen.

Statskontoret som på uppdrag av regeringen granskar offentlig förvaltning har tittat på Försäkringskassans IT-verksamhet och konstaterar att det finns brister och påtalat det.

Men hur Försäkringskassan ska komma tillrätta med det krånglande datasystemet vet inte Lars Olsson och det handlar inte om att myndigheten behöver mer resurser.

– Vi får se vad den här utredningen kommer fram till. Men just i dag finns det ingen resursproblematik, säger Lars Olsson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".