1 av 2
2 av 2
Läkarna Ebba Curman (t.v.) och Anna Segernäs Kvitting litar inte på Cosmic.
Östergötland

Läkare kritiska mot journalsystem

Landstingets digitala journalsystem Cosmic väcker fortfarande stark kritik bland läkare.
Cosmic infördes för tre år sedan för att förenkla journalhanteringen. Men läkare tycker att det är svårt att få en översiktsbild på patienten vilket gör att läkaren kan missa viktig information.

Cosmic infördes för tre år sedan för att förenkla journalhanteringen inom landstinget. Allt från remisser, röntgenresultat till läkemedelslistor och journaler hanteras i systemet.

Men Cosmic har fått hård kritik. Förra året konstaterade Socialstyrelsen att en kvinnas död på Motala lasarett orsakades av brister i Cosmic. Efter det har säkerhetsspärrar införts i systemet, och delar av systemet har tagits ur bruk.

Flera läkare anser att Cosmic fortfarande är så svårt att använda att man inte litar på systemet.

– Det känns väldigt osäkert att använda säger Anna Segernäs Kvitting, läkare på Ekholmens vårdcentral och också länsordförande i Sveriges yngre läkares förbund.

Ska jag vara orolig som patient ?
– De flesta läkare tar nog sitt ansvar och tittar noga i alla boxar men det tar tid och energi som vi istället skulle lägga på fler patienter och på så sätt är det ett bekymmer säger Anna Segernäs Kvitting.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".