1 av 2
Foto: Erik G Svensson Scanpix
2 av 2

Ansvariga försvarar Cosmic

Cosmic ska bli bättre, det säger Henrich Wilander som är medicinskt ansvarig på landstinget för det digitala journalsystemet Cosmic.

I nyheterna tidigare idag riktade läkarfacket skarp kritik mot att systemet är krångligt och att läkare därför riskerar att göra fel.

Samtidigt säger Henrich Wilander att ett digitalt system är bättre än pappersjournaler.

– Om en patient byter vårdgivare två gånger så i pappersvärlden så var sannolikheten nästan 100 procent att det antingen skulle bli fel i informationsöverföringen eller i läkemedelshanteringen. Så det har ju blivit mycket säkrare, säger Wilander.

De läkare som nyheterna talat med säger bland annat att bristen på översikt i systemet gör att det är lätt att missa viktig information som rör patienten. Och Henrich Wilander som är medicinskt ansvarig för Cosmic säger nu att systemet ska bli bättre.

– Vi är på väg mot ett mycket bättre system. Om man hör till en viss verksamhet så kommer man kunna ha default-inställningar också, som gör att det blir ännu lättare att hitta.

Går inte utvecklingen mot att göra systemet enklare långsamt?
– Jag kan förstå de som är otåliga, jag är också otålig. Vi gör ju det tillsammans med de andra landstingen, vilket innebär att vi måste komma överens, landstingen i mellan, hur tågordningen ska se ut. Vilka områden som ska komma först, säger Henrich Wilander.

Även de styrande politikerna tror på Cosmic.

– Här får vi ett system som kommer att bli bra för oss. Man får mycket större möjligheter att kunna arbete effektivt och tryggt än vad det har varit förut, säger landstingsrådet Sven-Eric Nilsson.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".