Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX

Vägsatsning i väst oroar i öst

I Västra Götalandsregionen har det i dagarna tagit beslut om en stor ekonomisk satsning på infrastruktur ihop med staten. Det här väcker oro i Östergötland för att vägar och järnvägar här i länet ska få stå tillbaka, då Östergötland inte kan ge samma ekonomiska erbjudande till regeringen.

– Jag hoppas verkligen inte att det Västra Götaland gör leder till att våra projekt åker bort eller åker ner på listan, säger Jan Owe-Larsson, ordförande i Regionförbundet Östsam.

Västra Götaland har i motsats till Östergötland bildat en region som har ett självstyre och ett ansvar för ekonomin som ett län inte har. Nu föreslår regionen ett samarbete med staten där regionen bland annat bidrar med en miljard kronor ihop med Landstinget i Halland för att bygga Västlänken.

Politikerna i Östergötland är oroliga för det som händer i Västra Götaland eftersom de har det så kallade Trollhättepaketet 2004 i färskt minne, då regeringen beslöt att skjuta till två miljarder kronor för att rädda Saab Automobile. Effekten blev att flera stora vägbyggen i landet fick skjutas på framtiden - bland annat förbifarten i Motala.  Det här tar Östsam upp i sitt remissvar från i fredags till regeringen angående infrastrukturplaner.

– Fördelen i Västra Götaland är de tillför resurser och därmed kan de prioritera ytterligare projekt.

Och Västra Götaland går inte före i kön, säger Leif Zetterberg.

– Nej, det gör man inte. Alla projekt ska ju prövas utifrån möjligheten till medfinansiering. Men sen så handlar det ytterst om vilka projekt som gör mest nytta, säger Leif Zetterberg.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".