Tahiba Mlivic från Norrköping förlorade sin far i kriget.
Norrköping

"Plavsics soldater dödade pappa"

I dag beslutade regeringen att släppa krigsförbytaren Biljana Plavsic som suttit fängslad åtta år i Sverige. Att hon släpps fri innan hon avtjänat hela sitt straff upprör många som flytt från Bosnien under kriget.
– Jag är mycket ledsen, jag tycker att hon förtjänar mer, säger Tahiba Mlivic i Norrköping.

Biljana Plavsic var president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken under kriget 1992 till 1995. Ett krig som skördade 200 000 dödsoffer. Efter kriget dömdes hon av FN:s krigsförbrytartribunal för att ha organiserat etnisk rensning av muslimer och kroater.

Straffet blev elva års fängelse som skulle avtjänas på fängelset Hinseberg utanför Örebro. Tahiba Mlivic har en högst personlig koppling till de brott mot mänskligheten som Biljana Plavsic dömts för.

– Det var hennes soldater som dödade min pappa och jag väntade i fjorton år för att ta reda på att min pappa blev dödad. Sedan hittade vi honom i Serbien, efter fjorton år.

Vad säger man i Bosnien i dag?
– De är mycket ledsna och tycker att det också är mycket orättvist.

På tisdag friges Biljana Plavsic, regeringes beslut lutar sig mot svensk praxis där den som sköter sig bara behöver sitta av två tredjedelar av straffet. Tahiba Mlivic tror att Plavsic kan försvåra försoningsprocessen på Balkan.

– Det går inte, det är jättesvårt. Hon representerar att hon har inflytande fortfarande.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se
Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".