Norrköping

Slutknarkat på krogen

Nu ska knarket bort från krogarna. Norrköpings kommun och åtta av stans krogar är med i ett projekt som drivs över hela landet där målet är att helt bli av med droger på restauranger och uteställen.

Krister Eriksson är en av krögarna och ska i helgen uppmärksamma sina gäster på det nya samarbetet.

– Vi kommer att ha den här informationen på plats när man kommer och besöker oss, vi kommer att ha skriftlig information som finns tillgänglig på olika platser i lokalerna, säger han.

21 kommuner är med i projektet och ska tillsammans med olika myndigheter, polisen och krogarna ta ett ordentligt grepp om knarket på krogen.

2007 genomfördes ett liknande projekt som rann ut i sanden men då tog man fram siffror som visade att en femtedel av personalen på krogarna i Norrköping hade sett någon ta droger under det senaste året.

Förutom information till gästerna ska personalen utbildas och lokalerna ses över.

– Vi ska tillsammans med framför allt polisen gå igenom de lokaler som vi har och se om det kanske är någonting vi behöver belysa eller öppna upp, och säkerställa så att man inte har så många platser att gömma sig på om man skulle vilja ta någon form av narkotika på krogen, säger Krister Eriksson.

För polisens del handlar arbetet framförallt om att vara på plats och visa upp sig.

– Vi har mycket personal som arbetar utanför krogarna på helgerna, vi kommer nog att ta ett steg in på krogen och vara mer synliga inne på krogarna också, säger Anders Lundkvist på närpolisen i Norrköping.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".