Boxholm

Nya lampor sparar pengar

Vattenfall ska använda Boxholm som ett skyltfönster för andra kommuner som vill byta ut sin gatubelysning. Under det senaste året har nämligen Boxholms kommun i ett samarbete med Vattenfall bytt ut lamporna i alla gatlyktor i kommunen till lågenergilampor.

Det senaste året har lamporna i 1000 gatlyktor bytts ut och under oktober ska alla lampor vara utbytta. Istället för de gamla kvicksilverlamporna har gatlysena försetts med energisnålare lampor. De nya lamporna ger bättre belysning och innehåller betydligt mindre kvicksilver.

Boxholms kommunalråd, Per-Arne Larsson, är nöjd med den nya gatubelysningen:

– Jag tycker de är jättebra. Dessutom när man vet att de förbrukar bara en fjärdedel av vad de gamla gjorde, så blir det ännu bättre, säger han.

Vattenfall står för kostnaden av bytet och kommunen betalar en årlig avgift. De energisnålare lamporna gör att kommunen sparar cirka 100 000 kronor per år i minskad energiförbrukning.

Efter 2015 får de gamla kvicksilverlamporna i utomhusbelysning inte längre säljas. Stefan Wik, produktområdeschef på Vattenfall tror att många kommuner och industrier som inte redan bytt lampor snart följer Boxholms exempel:

– Idag börjar det komma sådan teknik att det faktiskt är lönsamt från dag ett. Du får igen investeringspengarna för att du sänker energianvändninge så pass mycket.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".