ödeshög

Husqvarna säljer fabriken

Uppdaterad 11.41:
Husqvarna, som bland annat gör gräsklippare och motorsågar, drar ned på tillverkningen i Sverige och USA. 1 200 anställda berörs. Bland annat sätts komponentfabriken i Ödeshög, med 29 anställda, upp på säljlistan.

– För vår del så tar jag emot beskedet med glädje. Nu får vi en chans att bli starkare med en bra köpare. Men jag är förtvivlad för de som det inte gått lika bra för, säger Maria Wallin, platschef vid fabriken i Ödeshög.

"Osäkerheten om kommande leveranser kvarstår på grund av lågkonjunkturen och återförsäljarna förväntas fortsätta att hålla lagren på en låg nivå", skriver Husqvarna i ett pressmeddelande, som räknar med att leveranserna under fjärde kvartalet blir något lägre än under motsvarande period 2008.

De planerade åtgärderna omfattar huvudsakligen:

  • Flytt av tillverkningen av riders från Huskvarna till en ny fabrik i Polen och nedläggning av rider-fabriken i Huskvarna.
  • Flytt av tillverkningen i Tandsbyn till Huskvarna och nedläggning av fabriken i Tandsbyn.
  • Flytt av tillverkningen av gräsklippare från Höör till den ovan nämnda fabriken i Polen och avsikt att avyttra den kvarvarande verksamheten i Höör.
  • Flytt av verksamheten inom produkter för byggnadsindustrin i Jönköping till koncernens anläggning i Huskvarna, samt neddragning av antalet anställda inom detta produktområde i Spanien.
  • Avsikt att avyttra fabriken i Ödeshög som tillverkar komponenter till bl a motorsågar och Riders.
  • Flytt av tillverkningen av motorsågar och andra handhållna produkter från DeQueen i Arkansas, USA till fabriken i Nashville i Arkansas, och avsikt att använda fabriken i DeQueen som lager.
  • Stängning av kontoret i Augusta, GA och flytt till kontoret i Charlotte, NC som blir regionalt huvudkontor i USA.
  • Konsolidering av säljorganisationen i Europa och Asien/Stillahavsområdet, inklusive etablering av ett regionalt kontor för Norden i Huskvarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".