1 av 3
2 av 3
Conny Karlsson
3 av 3
motala

Spistillverkningen i fara

Spisfabrikens dagar kan vara räknade. Nu utreder Electrolux en nedläggning av produktionen i Motala. 240 anställda berörs.
– Fabriken kommer naturligtvis att läggas ned, säger Conny Karlsson, som arbetat på fabriken i tre år.

– Det var väntat, det har legat på lut under det sista halvåret, säger Conny Karlsson.

Är det dödsstöten för Electrolux i Motala?
– Ja, det tror jag, säger Karlsson.

Under fredagen kom beskedet att Electrolux ska utreda framtiden för spistillverkningen i Motala. Verksamheten har gått back med 50 miljoner kronor årligen de senaste tre åren. Utredningen ska vara klar i december.

– Vi måste ha någon form av lönsamhet, vi kan inte skjuta till pengar till våra produkter, säger Ola Forslund, fabrikschef i Motala.

Om man lägger ner spistillverkningen i Motala, vad blir det kvar då?
– Utav den verksamhet vi har i dag, så blir det inte mycket kvar. Därför har vi startat en andra utredning som ska vad man kan göra för att få sysselsättning till Motala.

Finns det annan tillverkning som ni kan flytta till Motala?
– Nej det tror jag inte. Då sårar man en annan fabrik. Det handlar om att hitta alternativ, kanske produkter som görs av underleverantör och som vi kan göra själva, säger Forslund.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna har inletts. Ett slutgiltigt beslut väntas i december. Oavsett det slutliga beslutet, kommer produktionen att fortsätta i Motala till slutet av 2010.

– Jag beklagar om Electrolux beslutar att fasa ut spistillverkningen, det kan bli ytterligare ett svårt slag för Motala, säger kommunalrådet Eva Isaksson Ribers i en kommentar.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

FAKTA: Electrolux

Electrolux svenska verksamhet finns i Ljungby, Mariestad, Motala och Nygård i Lilla Edet. Huvudkontoret finns i Stockholm.

Antalet anställda i Sverige är cirka 3 000. Totalt har företaget omkring 57 000 anställda i världen.

I fjol omsatte bolaget 105 miljarder kronor och sålde sina produkter i 150 länder.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".