Jonni Friberg framför Jordbromossen.
kolmården

Holmen backar om tjäderskogar

De omdiskuterade tjäderlekplatserna i Kolmårdsskogarna kan vara räddade. De senaste veckornas protester och debatt kring Holmens planer på att avverka skog i området gör att skogskoncernen nu backar från sina planer.

I början av september berättade vi om Holmens planer på att avverka omkring tio hektar skog i området Jordbromossen norr om Åby. Från Ornitologiska föreningen riktade man skarp kritik mot Holmens planer, enligt föreningen så har området en stor betydelse för tjädrarnas fortplantningslek.

Till en början ville inte Holmen ta åt sig kritiken och var fast besluten att fortsätta som planerad. Men nu säger Jonni Friberg, regionansvarig på Holmen Skog i Norrköping, att det stora engagemanget har gjort att de kommer att se över sina planer:

- Vi ska titta noga på det här och ta ett omtag. Konkret ska vi sätta oss ner och diskutera och göra en noggrannare kartläggning av området och sedan fatta beslut, säger Jonni Friberg.

Och Gunnar Ljunggren som under lång tid engagerat sig av tjädrarnas spelplatser är glad över omvändningen från Holmens sida:

- Jag hoppas att de tar ett beslut att låta de tre stora tjäderspelplatserna vara intakta för all framtid, inte minst för forskningens skull och låter skogen växa till sig där och låter de 350-åriga tallarna bli ännu äldre.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".