Molly Bacirtzis med mamma Lina Persson-Bacirtzis.
Söderköping

Molly får inte heta Persson

Ettåriga Molly i Söderköping får inte heta Persson i mellannamn, trots att både hennes storebror och mamma heter det. Skatteverket har sagt nej.
- Det känns löjligt, säger Mollys mamma Lina Persson Bacirtzis.

Nej, ettåriga Molly får inte heta Persson-Bacirtzis. Skatteverket sätter nämligen stopp. Orsaken är att föräldrarna hann att gifta sig innan de ändrade dotterns namn.

Enligt namnlagen kan ett barn enbart få ett mellannamn från någon av sina föräldrar. Men Mollys mamma, Lina Persson, hann att gifta sig och byta efternamn till Bacirtzis.

- Tänker man på att det alldeles nyligen var en man som fick bära ett kvinnonamn, så tycker jag att det är mer kontroversiellt än att Molly ska få samma namn som sina syskon.

Föräldrarna har nu överklagat Skatteverkets beslut till länsrätten, men utan resultat. Nu ska de vända sig till nästa instans, kammarrätten.

Hos Skatteverket får man ofta in den här typen av överklaganden. Men även om myndigheten tycker att det är rimligt att Molly bör få heta Persson, så sätter namnlagen stopp.

- Ja, så står det utryckligen i den namnlag som riksdagen en gång beslutade om. Men namnlagen är inte helt modern, säger Lars Tegenfeldt, rättsligt expert på Skatteverkets huvudkontor.

- Att föräldrar vill att barn ska ha samma mellannamn i en hel familj även om barnen har olika föräldrar, det är väldigt vanligt och det är mycket tvister om det. Det tycker vi är ganska onödigt, säger Lars Tegenfeldt.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".