Synskadade Kurt Svensson vid en reklamskylt.
Linköping

Reklamskyltar upprör synskadade

Uppdaterad 17:30
Linköpings kommun måste ta i med hårdhandskarna när det gäller handlarnas reklamskyltar på trottoarer och torg. Det tycker det kommunala handikapprådet.

Orsaken är att handlarna ofta inte efterlever dom regler som finns när det gäller utformning och placering.

Vi följde med synskadade Kurt Svensson på stan och stötte snart på en reklamskylt mitt på en trottoar i Linköpings centrum.

– Jag tycker inte om den. Det är ett stort hinder. De är verkligen till att snubbla över, säger Kurt Svensson.

För synskadade är reklamskyltar på trottoarer och torg ett verkligt gissel. Det är lätt att gå på dem och fastna. Kurt Svensson skulle gärna se att skyltarna försvann.

– Helst så skulle de ju inte finnas över huvudtaget. Det är ju ett hinder på trottoaren, säger han.

Folkpartisten Linnea Darell är ordförande i kommunala handikapprådet i Linköping. Efter att handikapprådet nu tagit tag i frågan är hon säker på att kommunens regler om placering och utformning av reklamskyltarna verkligen ska efterlevas. Hon håller med Kurt Svensson om att det vore bäst om skyltarna försvann helt, men tror inte det är möjligt.

– Samtidigt har ju en kommun att se till att underlätta för sina näringsidkare och då finns det någon medelväg, nämligen att man har kommit överens om hur de här skyltarna får se ut och var de får stå. Det ska följas och då har man väl tillgodosett båda parterna någorlunda, säger Darell.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) tycker att dom allra flesta näringsidkarna i Linköping sköter sig och följer dom regler som kommunen satt upp gällande reklamskyltarnas utformning och placering på trottoarer och torg. Men det finns vissa som struntar i reglerna.

Han säger att han först och främst vill träffa näringsidkarna och diskutera problemet. Om ingen bättring sker kan kontrollerna bli hårdare. Men något totalförbud vill Muharrem Demirok helst inte ha.

– Jag tror inte att vi är där än, majoriteten respekterar vår överenskommelse. Skulle det visa sig att några återkommande gör överträdelser, då får vi i slutändan se över om skyltarna ska vara kvar. I dagsläget är vi inte där ännu.

Men det bli så att alla drabbas för att några inte sköter sig?

– Så är det tyvärr. Några få rötägg kan förstöra för den stora allmänheten.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".