Norrköping

Hotell fälls för diskriminering

Grand Hotell i Norrköping döms för att ha diskriminerat Rosita Grönfors, som är av romsk härkomst, när hon besökte en konferens om etnisk diskriminering som hölls på hotellet i december 2006. Hotellet ska nu betala skadestånd till Rosita Grönfors.

– Jag känner mig jätteglad i dag och stark att fortsätta kampen mot diskriminering. Jag känner att jag har fått rätt. Det var inte korrekt av dem att diskriminera och skämma ut mig, säger Rosita Grönfors.

Rosita Grönfors är ordförande för Internationella romska och resande kvinnors forum. Hon var också ordförande för den konferens om etnisk diskriminering som hölls på hotellet. Under sitt besök bar hon en traditionell finsk-romsk dräkt.

När hon tog kaffe, som var gratis för konferensgästerna, blev hon flera gånger kontaktad av hotellpersonalen, som påpekade att kaffet bara var till för hotellets gäster. Hon var också tvungen att visa sin rumsnyckel för att bevisa att hon verkligen var gäst på hotellet.

När Rosita Grönfors och hennes bekanta kontaktade receptionen om det inträffade blev hon avfärdad med att hotellet haft problem med stölder av personer som burit liknande kläder som henne.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde hotellet för diskriminering. Tingsrätten dömer nu Grand hotell att betala 8 000 kronor i skadestånd till Rosita Grönfors. Hotellet ska också betala Diskrimineringsombudsmannens rättegångskostnader.

– Jag tycker att det är väldigt glädjande att vi har fått den här domen i dag. Det är en dom som ger Rosita upprättelse men även romerna som grupp, säger Marie Nordström, som är jurist på DO.

Grand Hotells direktör Krister Eriksson säger att han inte vill ge någon kommentar om domen innan han talat med sin advokat.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.seRelaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".