östergötland

Människohandel i fokus

Handel med människor över nationsgränserna är ett stort problem, den svenska regeringen har avsatt pengar för att bekämpa brottsligheten. I Linköping hölls idag ett möte för att diskutera människohandeln.

Den nationelle samordnaren Patrik Cederlöf gav tips på vad man ska titta efter för att avslöja människohandeln.

– Det kan handla om kontanthantering, det kan vara en taxichaufför som kör en kvinna till olika adresser samma kväll. Men det kan också handla om personer som man kommer i kontakt med på mottagningsenheter vid Migrationsverket, säger Patrik Cederlöf.

Hur utbredd människohandeln är i Sverige. I Norrköping har flera härvor nystats upp de senaste åren. Ofta rör det sig om verksamhet i nätverk som sysslar med olika sorters kriminalitet och som snabbt förflyttar sig om polisen eller någon annan blir misstänksam.

Det är därför ofta bråttom vid ett tillslag, och då finns den nya nationella, operativa resursen med förkortningen NMT, där Patrik Cederlöf jobbar. På NMT finns specialutbildade kollegor till poliser, socialarbetare med flera.

– Vi skulle kunna åka ut men det kan också vara så att man kontaktar oss för att få stöd i arbetet, säger Cederlöf.

Material med tips och fakta är framtaget och utbildning kring människohandel pågår just nu via länsstyrelserna.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".