1 av 3
Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
2 av 3
Carina Lundh, individ- och familjeomsorgen Kinda kommun.
3 av 3
Skuldrådgivare Elisabeth Enqvist.
östergötland

Lång väntan på skuldrådgivning

Uppdaterad 13:15
Allt fler östgötar hamnar i skuldfällan och hos kommunernas skuldrådgivare växer köerna. En orsak är att det blivit allt lättare att låna pengar.

– Det är en ökning, det är många som behöver en genomgång av sin ekonomi och som inte får sin ekonomi att gå ihop, säger Elisabeth Enqvist, skuldrådgivare i Norrköpings kommun.

Trots att allt fler behöver hjälp med räkningarna och växande skulder är väntetiderna hos kommunernas skuldrådgivare i de flesta fall långa. I Motala får de som behöver hjälp vänta ett helt år. Norrköpingsborna behöver inte vänta så länge, även om Elisabeth Enqvists kalender är fullbokad.

– Det finns inga luckor nu, första lediga tid är i december månad, och sen kommer jul och nyår så då blir det ju in i januari.

Carina Lundh är handläggare på individ och familjeomsorgen i Kinda kommun och har även hand om ärenden som rör budget och skuldrådgivning i Kinda och Ydre kommun. Där är väntetiderna bara en till två veckor, hon menar att det är viktigt att det inte tar längre tid.

– Skuldsättningen kommer givetvis att öka varenda månad som man inte får hjälp, så kronorna tickar på varje månad, säger Carina Lundh.

Mats Andersson (FP), som är ordförande i socialnämnden i Motala, säger att man nu ska se över rådgicningsverksamheten.  

– Vi har försökt åtgärda det här tidigare och utökat kapaciteten. Tydligen har det inte räckt, och då får vi titta på om vi ska göra några nya åtgärder.

När kommer man ta tag i det här?

– Jag får ställa frågor till våra chefer och höra vilka möjligheter det finns att komma tillrätta med läget. Det kommer vi göra snart.

Orsaken till att fler får problem med skulder menar Elisabeth Enqvist beror delvis på att lånen blir allt lättillgängligare.

– Via sms-lån, små krediter via postorderföretag är det väldigt lätt att låna upp sig och skaffa sig stora skulder idag, säger Elisabeth Enqvist.

Vilka är de vanligaste orsakerna till att man hamnar i skuldfällan?

 Det är oftast så att man hade en annan ekonomi när man lånade, det var lättare att få konsumtionslån då. Idag är bankerna hårdare med att bevilja krediter, säger Carina Lundh.

Trots att en låntagare amorterar på sina lån, kan skulden ändå öka. Lånet och den ekonomin som personen har, gör att kanske bara en liten del kan amorteras mot en räntesats som är betydligt högre, menar Carina Lundh.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Så här ser det ut i länets kommuner

Väntetid på skuldrådgivare

 • Kinda  1-2 veckor.
 • Ydre 1-2 Veckor köper tjänsten av Kinda kommun
 • Söderköping 1 månad
 • Norrköping 2 månader
 • Linköping 3 till 4 veckor
 • Åtvidaberg 3-4 veckor köper tjänsten av Linköping
 • Finspång 2-3 Veckor
 • Boxholm 6 månader köper tjänsten av Mjölby kommun
 • Mjölby 6 månader
 • Ödeshög 1 månad
 • Vadstena 1-2 månader
 • Valdemarsvik 2-3 månader köper tjänsten av Västervik kommun
 • Motala 1 år
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".