1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Olof Tjernberg.
Linköping

Kortbedrägerihärva avslöjad

Flera kunder i en butik i Linköping har fått sina bankkonton plundrade på 100 000 kronor. En av de huvudmisstänkta har stått bakom kassan.

– Det finns en affär där korten varit precis omedelbart innan de användes på internet, misstanken finns att någon i affären skulle ha noterat kortnumren och lämnat dem vidare, säger Olof Tjernberg vid östgötapolisens bedrägerirotel.

Bedrägerierna ska ha skett i en butik i Linköping mellan augusti och oktober i år. Enligt polisen rör det sig om flera inblandade, de huvudmisstänkta är ungdomar i 17-18 årsåldern. Med hjälp av de insamlade kortuppgifterna har bedragarna fått ut 100 000 kronor, pengar som gått till bland annat pokerspel på internet. Men fallet är bara ett i mängden, enligt Olof Tjernberg.

– Varje dag får jag in tre-fyra anmälningar om att det försvunnit pengar från konton, som vi inte vet hur det gått till. Det här var ju intressant att få veta hur det kan fungera.

Enligt polisen gäller det att inte släppa ifrån sig sitt kort utan att ha uppsikt över det. Men även om man är vaksam kan man bli drabbad.

– Jag har blivit drabbad, jag har fått byta ut mitt kort, säger Ann från Brokind.

Ett bra sätt att skydda sig är att sätta ett lås på kortet för internetköp.

– Det har sagts tidigare och det tål att upprepas, lämna inte ifrån dig ditt kort. De som har banker där man kan spärra kortet för internetköp bör ju göra det när man inte handlar över internet, säger Olof Tjernberg på polisen.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".