Havsöring. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Norrköping

Havsöringen leker igen

Länsstyrelsens arbete med att restaurera åar för havsöringar att leka i har snabbt gett resultat. Både i Torshagsån och Pjältån i Åby utanför Norrköping har havsöringarna hittat tillbaka efter att vandringshinder tagits bort och lekbottnar gjorts i ordning.

Urban Hjälte är biolog på länsstyrelsen i Östergötland och har jobbat med att restaurera åarna.

– Vi har som mål att försöka få tillbaka så mycket av ursprungsvärdena som möjligt, så att havsöringarna kommer till sina gamla lekplatser, säger Urban Hjälte.

Åtgärderna i de båda åarna i Åby har kostat ungefär 500 000 kronor. I Torshagsån har länsstyrelsen i år tagit bort hinder som gjort det svårt för fiskarna att ta sig fram. Resultatet har inte låtit vänta på sig. När vi går efter ån hittas snart spår efter de lekande havsöringarna.

– Där är en lekgrop som nyligen är använd. De har säkert varit här de senaste dagarna, säger Urban Hjälte och pekar på en grop på åns botten.

I närliggande Pjältån förbättrades bottnarna förra året, och snart ska även vandringshinder tas bort. Efter en stund får vi syn på ett par lekande havsöringar.

– Nu hade vi tur, det var ett par stora havsöringar här! Den största är säkert på fem kilo. Det är fantastiskt skojigt att beskåda de här fiskarna. Det är nästan lite Alaskakänsla när man ser hur stora de är, säger Urban Hjälte.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".