Östergötland

Färre fuskare men större belopp

Bidragsfuskarna i länet blir färre - men de som ändå misstänks för fusk har försökt blåsa Försäkringskassan på allt större belopp. Det visar nya siffror som presenteras senare i dag men som Sveriges Radio Östergötland kan berätta om redan nu.

– Vi jobbar för tillfället med förmåner där det ofta handlar om väldigt mycket pengar, tex sjukpenning. Det största fusket sker inom sjukpenning och sjukaktivitetsersättning, därför har vi lagt ett stort fokus på de förmånerna, säger Joakim Jarnryd, verksamhetsansvarig för kontrollfrågor på Försäkringskassan.

Utredningarna om bidragsfusk har hittills i år minskat med 40 procent i länet jämfört med i fjol, omkring 700 utredningar har inletts i Östergötland. Polisanmälningarna har nästan halverats jämfört med förra året, enligt Försäkringskassans statistik som presenteras senare under torsdagen.

– Vi får väl erkänna att vi kanske initialt inte hade grepp om det här, utan vi polisanmälde lite för ofta, säger Jarnryd.

Men när det gäller totalsumman som Försäkringskassan kräver tillbaka av de misstänkta bidragsfuskarna är trenden det motsatta. Bara i Östergötland kräver myndigheten tillbaka 4,6 miljoner kronor, vilket är drygt en halv miljon mer än förra året.

– Vi har fått en ökad träffsäkerhet i de ärenden vi utreder. Det visar på att vi hittar mer pengar i de fall vi utreder, som vi kan se till att de går tillbaka till statskassan.

Finns det en risk att småfuskarna inte uppmärksammas nu?
– Den risken är alltid hög, men vår ambition är att vår handläggning ska vara så bra som möjligt. Då rensar vi bort en del av småfusket också, säger Joakim Jarnryd.

I hela Sverige gjorde Försäkringskassan 5 300 utredningar om misstänkt fusk under det tredje kvartalet.

I utredningarna upptäcktes felaktiga utbetalningar på drygt 75 miljoner kronor. Totalt gjordes 274 polisanmälningar under perioden.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista