Foto: Göta Kanalbolag
Söderköping

Kanalbolaget vill ha en tunnel

Ingen båtlyft, ingen öppningsbar bro, utan allra helst en vägtunnel. Så vill nu kanalbolaget att E22:an ska passera kanalen i Söderköping.

– Tunnelalternativet är det som är enklast för både biltrafiken och kanaltrafiken, säger Anders Donlau, vd för Göta kanalbolag.

För en vecka sedan sade Göta kanalbolag nej till en båtlyft i Söderköping. Enligt kanalbolagets vd Anders Donlau fanns det dels för många frågetecken kring projektet och dels kan det äventyra hela bygget av en förbifart i Söderköping.

Regeringen har krävt ett snabbt svar på hur en ny lösning ska se ut för förbifarten. Nu har kanalbolaget funderat och ser helst att E22:an dras i en vägtunnel under kanalen. Men allt beror på kostnaden.

– Kan man bara sitta och önska så är tunnelalternativet det bästa, men sedan måste vi ju ha respekt för de totala kostnaderna här och tillsammans med Vägverket hitta bästa möjliga lösning som är ekonomiskt realistisk.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista