östergötland

Bönderna tvingas till extraknäck

Dålig lönsamhet i lantbruket gör att allt fler bönder utökar sina företag och bedriver sidoverksamheter som entreprenad, hästnäring och turism. Det visar den rapport som Sifo har genomfört på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund.

4000 bönder har intervjuats rörande lönsamhet, investeringar och framtiden för fem växande näringsverksamheter.

– Syftet är att påvisa för samhället att vi sysslar med mycket mer inom de gröna näringarna dessutom vill vi visa medlemmarna att det finns lönsamma sätt att höja gårdens värde, säger Peter Borring länsordförande i LRF.

2 av 10  har planer att avveckla någon verksamhet för att förbättra lönsamheten, finns det inte en risk att det traditionella lantbruket försvinner?

– Med den lönsamheten som är inom de traditionella verksamheterna mjölk, kött, spannmål just nu. Så är det klart att en alternativ lönsam nisch i företaget riskerar att den befintliga traditionella produktionen avvecklas. Den utvecklingen är vi inte glada åt, säger Peter Borring.

I genomsnitt har lantbrukaren 3, 4 olika verksamhetsområden inom företaget. De vanligaste sidoverksamheterna är entreprenad, försäljning av tjänster. Även hästverksamhet, uthyrning, turism och småskaligt livsmedelsföretagande står för en del. Drygt 3 av 10 lantbrukare i länet bedriver uthyrning av permanentbostäder eller lokaler.

– Det ser jag som ett uttryck för att Östergötland har en tätbefolkad landsbygd. Det finns många företag som hyr in sig i lokaler på landsbygden som ursprungligen är ekonomibyggnader, säger Peter Borring länsordförande LRF

Henrik Karlsson är lantbrukare i Bankekind som ligger utanför Linköping. Utöver kött produktion spannmålsproduktion och skogsbruk har Henrik Karlsson uthyrning av bostäder och entreprenadverksamhet.

– Framförallt är det snöröjning åt ett bostadsföretag i Linköping sen håller vi på med lite grävmaskinsarbeten runt om nejden här i Bankekind. För oss fungerar det som ett bra komplement, säger Henrik Karlsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista