Linköping

Stor okunskap om klimakteriet

Okunskapen om klimakteriet är stor bland kvinnor. Det konstateras i en doktorsavhandling som läggs fram i Linköping i dag och där kunskap och attityder kring klimakteriet tas upp.

– Det vi har sett i våra studier så skulle kunskaperna absolut kunna förbättras, särskilt när det gäller hormonbehandlingens effekter och bieffekter, säger sjuksköterskan Lotta Lindh-Åstrand som skrivit avhandlingen.

Lotta Lindh-Åstrand har i sin doktorsavhandling bland annat tittat på kvinnors kunskap och attityder till klimakteriet med hjälp av enkätstudier och intervjuer. Och det finns många olika inställningar till klimakteriet, konstaterar hon.

– Det kunde vara en ny fas i livet, möjligheten att påbörja någonting nytt. Det var en kvinna som upplevde att det var jobbigt. För henne var det förknippat med att hon var ung fortfarande, säger Lindh-Åstrand.

Tre av fyra kvinnor i övergångsåldern lider av svettningar och värmevallningar, som kan vara socialt handikappande och störa nattsömnen. Men hormonbehandling med östrogen mot besvären har blivit allt ovanligare efter amerikanska larmrapporter i början av 2000-talet om oönskade bieffekter av behandlingen. Det visar Lotta Lindh-Åstrand i sin avhandling.

I Linköping använde ungefär 45 procent av alla kvinnor, 53 och 54 år gamla, hormonbehandling år 1999. År 2003 var siffran bland det årets 53- och 54-åringar 23 procent. En minskning från 45 till 23 procent på fyra år alltså

– Jag skulle vilja gå lite djupare med kvinnors kunskaper. Det är också viktigt att fortsätta studera andra alternativ till hormonbehandling, säger Lotta Lindh-Åstrand.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista