Norrköping

Aktuellt med vägtullar i Norrköping

Uppdaterad 15.24
Norrköping kan få vägtullar. Det är förbifarten Norrleden som beräknas kosta upp emot 2,3 miljarder kronor. Bilisterna kan få stå för halva kostnaden i form av vägtullar. Men VTI-forskare Gunnar Lindberg är kritisk.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen besluta om ett förslag till finansieringsavtal för Norrleden mellan Vägverket och Norrköpings kommun.

Gunnar Lindberg, forskare på VTI menar att vägavgiften kan få folk att undvika den nya förbifarten.
– Vi tränger bort trafiken och vi tränger bort trafiken till alternativa vägar. Problemet i många sådana fall är att man prissätter den nya vägen som vanligtvis är mycket bättre, än de alternativ som man tvingar bort trafiken till, säger Lindberg.

Norrköpings kommun vill bygga en förbifart mellan Ljura trafikplats och E4 via Händelö för att avleda trafiken framförallt den tunga trafiken förbi centrala delarna av staden.

Men vägbygget kostar drygt 2 miljarder där vägverket och Norrköpings kommun tänker stå för halva kostnaden. Resten kan bilisterna komma att stå för via vägavgifter, det kan man läsa i ett finnansieringsavtal som har tecknats mellan kommunen och vägverket.

På måndag ska kommunstyrelsen ta ställnig till finansieringsavtalet. Stefan Arrelid, (MP) kommunalråd i Norrköping, säger att de ska försöka hitta en lösning som gör att folk väljer den nya vägen även om det kostar lite extra.

– Vi får diskutera fram hur vi på bästa sätt ska få trafiken som ska genom staden att välja Norrleden. Det är dit vi vill ha trafiken och avgifterna får sättas på sådant sätt att det inte är en ökad kostnad utan kostnaden ska vara om man inte väljer norrleden, säger Arrelid.

Så här tycker några Norrköpingsbor, som SR Östergötland träffade under fredagen, om vägavgifter.
– Ja men det är väl bra det tycker jag är jättebra.
Medan andra var mindre positiva.
– Nej det tycker jag inte, det är så besvärligt tycker jag.
Men skulle du åka den vägen i fall de tar vägavgift?
Nej knappast, det tror jag inte.
– Ja om vägen byggs skulle vi göra det oavsett om det kostar.  

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista