Norrköping

Fler får gå från Sjöfartsverket

Sjöfartsverket i Norrköping har en mycket ansträngd ekonomi. Flera personer har under de senaste veckorna sagts upp, men det räcker inte för att rädda verkets ekonomi.

– Det ekonomiska läget är självfallet väldigt ansträngt. Vi ser inte att vi utan kraftfulla åtgärder har en ekonomi i balans, ens under den nästkommande treårs period, säger Noomi Eriksson, ekonomidirektör på Sjöfartsverket.

Den dåliga ekonomin innebär att Sjöfartsverket måste effektivisera verksamheten samt skära ner antalet anställda. Konjunkturläget och fördyrade kostnader har gjort att Sjöfartsverket beräknar få ett underskott på drygt 280 miljoner kronor vid årets slut.

Hittills har ett tjugotal personer på regionkontoren runt om i landet sagts upp, men det räcker inte. Nu görs ytterliggare en översyn för att se över om besparingar kan göras inom andra områden. Noomi Eriksson kan inte utesluta att det kan bli högre avgifter och sämre service. Ett sådant område som kan påverkas är isbrytningen. Men det kommer inte att räcka säger Noomi Eriksson därför kan det bli ytterliggare varsel.

– Jag skulle tro att det blir på det sättet, att det blir ytterliggare varsel framöver. Men jag kan inte säga i vilken omfattning och inom vilka verksamheter specifikt, säger Noomi Eriksson ekonomidirektör på Sjöfartsverket.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista