Valdemarsvik

Dålig beredskap inför klimathot

Att anpassa samhället efter ett nytt och tuffare klimat är inte en prioriterad fråga i Östergötland. Det visar en kartläggning av kommunerna som Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings Universitet har genomfört.

– Det finns ett intresse men inte så att man tar stegen fullt ut säger, Sofie Storbjörk forskarassistent vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet.

Varför tror du att det är så?

– Anpassningsfrågan har inte varit med i diskussionerna lika länge som utsläppshantering. Det är de senaste åren som diskussionen har väckts, säger Sofie Storbjörk.

Klimatanpassning innebär att bygga strategiskt - Inte nära vatten och inte på jord som riskerar att rasa. Enligt SMHI: s prognoser för det framtida vädret kommer vi att få se mer regn och höjda vattennivåer och detta är också de största farorna i Östergötland. Kartläggningen över länets kommuner visar att endast fyra av tretton kommuner prioriterar klimatanpassning: Boxholm, Linköping, Norrköping och Ödeshög. Anledningen till att inte fler har lagt frågan högre upp på dagordningen beror bland annat på att den kräver en långsiktig planering.

– Man behöver ägna kommunal energi åt andra frågor än klimat mer kortsiktigt viktiga prioriterade frågor. Kommunal ekonomi, budget begränsar det saknas också starkt drivande aktörer, både politiker och tjänstemän som ser ett behov och intresse och driver frågor, säger Sofie Storbjörk.

I Valdemarsvik har man redan fått känna på vad klimatets förändringar kan innebära med översvämningarna 2006 och 2007. Enligt kommunstyrelsens ordförande Torvald Karlsson (C) har man så smått börjat jobba med klimatanpassning.

– Vi håller på att ta fram en plan på för att vi ska kunna eventuellt leda vattnet andra vägar men det är vi inte klara med än, säger Torvald Karlsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista