LINKÖPING

EU-konferens chans till affärer

På måndag samlas beslutsfattare och experter från hela EU i Linköping för att diskutera miljöteknik, inom ramen för det svenska EU-ordförandeskapet. Det här ger östgötska företagare en chans att visa upp sig.

– Vi har en så kallad energisymbios, där man använder den enes restprodukter som råmaterial i nästa steg, som är världsunik. Och man kan få köpa med sig kunskapen hem.

Det berättar Gert Kindgren, ordförande för Cleantech Östergötland som samlar företag i länet som arbetar med miljöteknik.

Konferensen heter Eco-efficient economy, Eko-effektiv ekonomi, och är del av Sveriges ordförandeskap i EU. Till mötet kommer politiker, tjänstemän och forskare från hela unionen. Svenska regeringen representeras av näringsminister Maud Olofsson.

– Det handlar om hur vi ökar konkurrenskraften och samtidigt har miljön i åtanke, säger Johan Stålhammar på näringsdepartementet. Det är en konferens som förhoppningsvis ger inspiration, så när man åker hem till sitt land eller till sin organisation, så kan man själv driva frågan på hemmaplan.

Företagarna i länet hoppas att det är Östgötsk miljöteknik som delegaterna ska ta med sig hem i bagaget. Konferensdeltagarna kommer bland annat att få se tekniska verken och biogasbussarna i Linköping. Men några affärer på stående fot tror inte Gert Kindgren på Cleantech Östergötland, att man kan hoppas på.

– Det görs inga affärer på stället, det här är långa processer, men jag tror att vi kan tända gnistan hos många som är där. De här exemplen hittar man inte överallt i världen, utan vi är unika är och det brukar ge inspiration för dem som kommer hit.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista