östergötland

Avhopp på grund av homovigsel

Från och med idag viger präster i Svenska kyrkan även samkönade par. I Slaka och Skeda församlingar utanför Linköping har flera personer gått ur kyrkan på grund av beslutet som kyrkomötet tog för drygt en vecka sedan.

- Det är en tre-fyra stycken som jag talat med. Men sedan tror jag det kan vara andra som inte gett sig tillkänna utan bara gått ur, säger kyrkoherde Göran Häggström i Slaka och Skeda församlingar.

Han berättar att han sagt till dem han talat med om utträdet att han tycker det är tråkigt men att han respekterar deras åsikter och det fria val som var och en har.

Göran Häggström har inte diskuterat saken med kollegor ännu. Men han tror att det är ungefär detsamma överallt när det gäller utträde ur Svenska kyrkan på grund av kyrkomötets beslut. Själv har han beslutat säga ja till samkönad vigsel.

- Jag tycker man ska stödja människor som älskar varann, som vill älska varann och som vill leva ihop. Man ska underlätta och man ska välsigna detta.

Tror du det kommer att kännas något särskilt vid första vigseln?

- Ja, jag tror det kommer att vara väldigt speciellt och högtidligt, säger Göran Häggström. 

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista