LFC:s historia

Målet för LFC 2009 blev verklighet. I våras formulerades att klubben skulle vara ett topplag och vara ett av de lag som kan vinna både serie och cupspel. Det blev jackpot.

För att titta på LFC:s historia måste man gå tillbaka till 1932, då bollklubben Kenty bildades i Linköping. Namnet kom från en förkortning av Kentucky i USA. 1968 startade Kenty damfotboll. 30 år senare tog Kenty klivet upp i damallsvenskan.

Sejouren i högsta serien blev bara ettårig, för att sedan vara i fotbollens finrum igen 2000. Det blev sedan några år där klubben växlade mellan allsvenskan och söderettan.

2003 inleddes planerna på att bilda LFC, vilket formellt togs på ett årsmöte 4 november 2003. Året efter blev det en sjätteplats som nykomling i damallsvenskan med 28 inspelade poäng. 2005 tog LFC en fjärdeplats i ligan. Året därpå blev det seger i Svenska Cupen och en tredjeplats i allsvenskan.

2007 slutade Linköping på en sjätteplats. Förra året blev ett framgångsrik säsong med seger i Svenska Cupen och en andraplats i allsvenskan. Då slogs också nytt publikrekord för damallsvenskan, 9 413 åskådare såg seriefinalen mot Umeå.

Målet för klubben 2009 var att åter vara med i toppen och känna att laget kan vinna både serie- och cupspel. Och så blev det. LFC vann Svenska Cupen och 1 november blev LFC också seriesegrare i damallsvenskan.

Fakta: LFC:s hemsida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista