mjölby

99-årig kvinna nekas äldreboende

Ett par i Mjölby, 97 och 99 år gamla, nekas plats på kommunens äldreboende. Enligt både kommunen och länsrätten är paret för pigga, något de anhöriga inte håller med om.

Om knappt ett halvår fyller kvinnan hundra år. I dag bor hon tillsammas med sin 97-årige man i en villa utanför Mjölby och har endast hjälp med städning var 14:e dag.

Men det senaste året har deras hälsa blivit allt sämre. Kvinnan lider bland annat av höftproblem och mannen av dålig balans. Enligt de anhöriga behöver paret få komma till ett självständigt boende under trygga förhållanden, men både kommunen och länsrätten har alltså nu sagt nej.

Kommunen erbjuder istället mer hemtjänst och möjlighet till trygghetslarm. Enligt Sven-Åke Persson, socialutskottets ordförande i kommunen, skulle paret kunna få en plats på ett trygghetsboende, men problemet är att det inte finns något sådant i Mjölby förrän först om ett år:

- Hade vi trygghetsboende skulle vi erbjudit det direkt, utan några tveksamheter alls. Nu tyckte vi inte behoven var så stora, och länsrätten höll ju med oss, så att säga, säger Sven-Åke Persson (FP).

På kommunens hemsida står det: "Det ska vara så bra som möjligt att bo och leva i Mjölby kommun. En av grundtankarna i vårt samhälle är att alla medborgare ska få det stöd i vardagen för att vardagen ska fungera." Tycker du att ni uppfyller det?

- Ja, jag tycker vi uppfyller det. Vi har en mycket bra äldreomsorg i Mjölby kommun, säger Sven-Åke Persson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista