östergötland

Friska foster riskerar att aborteras

Feltolkade ultraljud gör att helt friska foster riskerar att aborteras av misstag, det visar P3-programmet Brunchrapportens granskning. 32-åriga "Karin", från Östergötland, fick beskedet att hennes foster skulle dö.
– I dag har vi en liten sprallig frisk tjej, säger hon.

Brunchrapporten har hittat 24 fall från de senaste åren där föräldrarna fått beskedet att fostren är döda, trots att de inte är det. En av dem som drabbats är 32-åriga "Karin" i Östergötland. 

Karin och Fredrik, som egentligen heter något annat, hade i flera år försökt att bli gravida. En dag fick de det positiva beskedet.
– Det var ljuvligt när vi gick på den första kontrollen och vi såg det lilla hjärtat pulsera, säger Karin.

Men vid en senare ultraljudskontroll hittar överläkaren på Linköpings universitetssjukhus en så kallad vätskespalt, en linje på fostrets rygg från nacken till rumpan.
– Det besked vi fick var att detta innebar att det var något allvarligt fel på fostret, att det kan dö eller bli gravt handikappat. Det fanns ingenting annat, det var redan kört.

Läkaren sa till de förkrossade föräldrarna att de lika gärna kunde avboka sina tider de bokat för att få tips om graviditet och förlossning.
– Efter en vecka jag knappt minns fick vi beskedet att vi hade två dagar på oss att göra den enkla varianten av abort, vi har aldrig behövt tänka på sånt innan. Om vi gick över de två dagarna skulle jag tvingas genomgå en 2-stegsabort och föda fram det döda fostret, berättar Karin.

Men trots det valde föräldrarna att vänta. De kände att de måste få veta till 100 procent. Och tur var det. Flera veckor senare får de träffa en annan läkare, och hon konstaterar direkt att vätskespalten försvunnit och fostret ser helt friskt ut.
– Idag har vi en liten sprallig frisk tjej. Ibland när jag ser på henne kommer det över mig, jag får ont bara jag tänker på det.  

HSAN slår fast att ”det är olyckligt att för tidigt i förloppet ta upp diskussion om abortmetoder och avskriva inskrivning på mödravårdcentralen” och att läkaren försökt minska lidandet med bland annat kuratorsstöd. Karin och Fredrik säger dock att det var dom som själva fick söka upp kurator.

Ansvarsnämnden lämnar anmälan utan åtgärd.

Josephine Freje Simonsson,
P3 Brunchrapporten
tipsajosse@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista