FOTO: DARREN CALABRESE/SCANPIX
Östergötland

Brist på vaccin mot svininfluensan

Det råder brist på vaccin mot svininfluensan i Östergötland och kommer det inga nya leveranser riskerar vaccineringen att stoppas. Orsaken är dels att intresset för att vaccinera sig har ökat hos allmänheten och att vaccinföretaget producerar mindre vaccin än vad som var tänkt.

– Med den takt vi vaccinerade på i slutet på förra veckan så kommer vaccinet att ta slut på torsdag på enskilda ställen säger Anita Mohall på landstinget.

Den här veckan kom cirka 30 000 doser med vaccin till länet. Men det räcker inte långt för kommer det inga nya leveranser riskerar vaccineringen att stoppas.Det är dock ingen risk för att det blir ett långvarigt stopp.

Orsaken till vaccinbristen är dels att fler vill vaccinera sig och att leveranserna som landstinget får varje vecka är få. Nu är det också ett stort antal vuxna i riskgrupperna som ska vaccineras.
Anita Mohall tror att det ökade intresset för vaccinering mot svininfluensan hänger ihop med att fler bli sjuka.

– Det ökade sjuktal som vi ser i Sverige gör att man kanske förstår att smittan är på väg trots allt säger Anita Mohall.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista