mjölby

Minister: Bygg fler trygghetsboenden

Äldreomsorgsminister Maria Larsson (KD) lovar idag mer pengar till kommunerna för att få fram fler trygghetsboenden för äldre. Nyheterna berättade tidigare i veckan om fallet med paret, på 99 och 97 år, som nekas plats på kommunens äldreboende i Mjölby.

– Det investeringsstöd som vi har satt på plats kommer från 1:a januari kommer att gälla också för trygghetsbostäder. Det hjälper inte de här äldre just nu, eftersom det inte finns något trygghetsboende i deras kommun än. Jag hoppas att många kommuner tar chansen och ser till att bygget av trygghetsboende kommer i gång, för de behövs i varje kommun. Det finns många äldre som önskar den här typen av boende, säger Maria Larsson.

I måndags rapporterade Sveriges Radio Östergötland om paret i Mjölby, 97 och 99 år gamla, som nekas plats på kommunens äldreboende. Enligt kommunen och länsrätten var paret för pigga, trots att dom snart fyller hundra år. Paret skulle istället kunna få plats på ett trygghetsboende, men det finns ännu inte i Mjölby. Regeringen vill nu sätta fart på kommunerna och få fram fler trygghetsboenden.

– Om man inte är väldigt omsorgsbehövande så kan ett trygghetsboende vara det som många önskar och vill. Att ha en egen bostad men ha tillgång till gemensamma lokaler, där man kan äta tillsammans, titta på tv tillsammans och där det finns personal en del utav dagen, säger Maria Larsson.

För närvarande satsar regeringen en halv miljard per år för att få fram fler äldreboenden. Men från årsskiftet kan kommuner även söka pengar till trygghetsboenden.

– Ja min dröm är att vi på sikt kan ha en boendegaranti. Att personerna från en viss ålder får bestämma själv när det är dags att flytta till ett anpassat boende. Att avgörandet ligger hos de äldre själva, säger äldreomsorgsminister Maria Larsson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista