östergötland

Naturligt med höstdepp

Det är busväder ute nu, med regn, snö och blåst. Risken för en höstdepression känns stor. Men Marie Dahlman som är samtalsterapeut i Norrköping tycker det är naturligt att humöret förändras lite och tror inte att det är hösten i sig som gör människor deprimerade.

– Det finns ju de som säger att det beror på att det blir höst, men då tror jag att vi skulle se ett antal barn därute som också blir deprimerade, och det gör vi ju inte. Utan jag tror att det är en kombination av att om du har lite tankar, lite känslor om att det är tungt i livet ibland och så blir det dessutom ganska mörkt - då tappar du ork. Det blir lite extra dystert, extra tungt, säger hon.

Marie Dahlman ser inte depressioner eller höstdepressioner som en sjukdom, utan mer som ett tillstånd. Hon jobbar med en metod som heter Neurolingvistisk programmering som lägger mycket vikt vid hur vi pratar om hur vi mår: att man känner sig deprimerad snarare än att man är det, och att man kan lura sin hjärna att man mår bra.

– Om man sträcker på sig, om man ler, om man tar några danssteg även om det inte känns så från början. Men försöker få in ett annat rörelsemönster så att man hittar det här glada rörelsemönstret så hjälper kroppen till att skapa en ny känsla och det blir därmed lättare att hitta de här glada tankarna, säger Marie Dahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista