Ja till gasledning i Östersjön

Regeringen meddelade i dag att man beslutat att säga ja till Nord Streams ansökan om en gasledning genom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön.

Den svenska regeringen säger ja till den omstridda gasledningen genom Östersjön, säger miljöminister Andreas Carlgren (C). Men beslutet får kritik av den rödgröna oppositionen som tycker att regeringen fegt ur.

Enligt Andreas Carlgren följer regeringens beslut att säga ja till Nord Streams planerade gasledning internationell rätt.

-Det är viktigt att framhålla att gasledningen dras på internationellt vatten i den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Gasledningen är entydigt tillåten enligt internationell rätt, säger Carlgren.

Enligt miljöministern har Sveriges synpunkter på ledningens miljöeffekter tillgodosetts efter 23 månaders behandling hos myndigheter och i kontakter med Nord Stream.

-Myndigheterna har haft full insyn, och ingen seriös svensk regering skulle så tydligt bryta mot internationell rätt genom att säga nej till gasledningen, säger han.

Han påpekar att alla stater har rätt att lägga ut rörledningar i internationellt vatten och att kuststater inte får monopolisera sina områden, men att ett särskilt ansvar ska tas för miljön.

Kjell Skalberg (C), ordförande i tekniska nämnden i Gotlands kommun, säger att regeringens beslut inte är överraskande. Gotland berörs inte direkt av gasledningen, mer än att det kommer att öka trafiken i Slite hamn, som byggs om med pengar från Nord Stream.

För att rörledningen ska kunna påbörjas krävs beslut i Ryssland, Finland, Danmark och Tyskland. Den finska regeringen väntas också ta beslut under torsdagen.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hävdar att regeringen hade kunnat stoppa gasledningen om hårda miljökrav hade ställts.

-Regeringen har fegat ur och inte vågat ställa tuffa krav på företaget att ta fram ett landbaserat alternativ, säger han.

-Det här innebär stora skador på Östersjön. Som EU:s ordförande har regeringen talat om vikten att värna Östersjön, men detta visar att man inte menat allvar.

Peter Eriksson pekar på att gasledningen inte bara påverkar miljön, den har också säkerhetspolitiska konsekvenser.

-Det här ger Ryssland möjlighet att använda energi som vapen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista