Östergötland

Utvecklingsstörda åter i rampljuset

På senare tid har personer med utvecklingsstörning setts och hörts i radio och teve på ett nytt sätt. I söndags hade Mifforadio premiär i SR P4 och i tevereklamen har praktikanten Jerry fått stort genomslag.

– Det betyder förmodligen jättemycket för attityder och värderingar, säger Anna-Lena Krook i Norrköping, som är förbundsordförande för intresseorganisationen FUB för utvecklingsstörda personer.

Samtidigt menar Krook att det är viktigt att det inte blir en form av parodi eller att människor såras.

Även om personer med utvecklingsstörning uppmärksammas i medierna en hel del just nu, så går utvecklingen i samhället i stort mot ett mer anonymt och vanligt vardagsliv även för denna grupp. Idag sticker människor med utvecklingsstörning inte ut på samma sätt som de kanske gjorde tidigare.

– Man är på sitt dagis, integrerat, och alla dagisbarnen lär sig att göra teckenkommunikation. Man är i skolan och går kanske i vanlig grundskola, säger Anna-Lena Krook och fortsätter:

– Det här är ju en grupp människor som många gånger har en mycket hög social kompetens.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista