Linköping

Mjölksyra kan stoppa allergi

Allergierna ökar i västvärlden och nu ska forskare vid Universitetssjukhuset i Linköping undersöka om mjölksyrabakterier kan stoppa allergiutveckling hos barn.

I vår ska en studie av 188 barn från bland annat barnklinikerna i Linköping, Motala och Norrköping utvärderas, för att se om höstsnuva och astma kan minskas genom tillförsel av mjölksyrabakterier.

Forskningsprojektet har pågått sedan 2001, som är en del i en större allergistudie. Thomas Abrahamsson, läkare på neonatalavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping, har i sin avhandling fokuserat på om barn utvecklar eksem i mindre utsträckning om de får mjölksyrabakterier. Men där kan man inte se någon betydelse.

Istället visar studien tecken på att barn som tar mjölksyrabakterier som ett kosttillskott löper lägre risk att drabbas av allergi och hösnuva när de blir äldre.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista