Linköping

Läkare spred känsliga patientuppgifter

En läkare i Linköping gick olovligt in i Saras patientjournal och berättade sedan känsliga detaljer ur hennes journal till en av hennes släktingar.

– Jag blev jätteledsen och jättearg. Det här är känsliga uppgifter för mig som jag inte har diskuterat med den här släktingen, säger Sara från Linköping.

Landstingets informationssäkerhetschef Lars-Åke Pettersson medgav i går till Sveriges Radio Östergötland att landstinget brustit i sina kontroller. Han uppmanade patienterna att begära ut vem som tittat i deras patientjournaler. Men det har inte hjälpt Sara, som i mars i år larmade landstinget om intrånget och krävde åtgärder.

– Det här var i mars och jag begärde ut min logg. De skulle återkomma med det här, men de har  inte gjort det. Jag förstår inte hur de kan säga att vi ska begära ut våra uppgifter när jag som verkligen har gjort det inte har fått ut dem.

Landstingets informationssäkerhetschef Lars-Åke Pettersson säger till Sveriges Radio Östergötland att landstinget snarast kommer ta tag i Saras fall. Han säger att ärendet måste ha hamnat mellan stolarna och det tycker han är är beklagligt.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista